Dżem z pigwy

Przepis


Dżem z pigwy to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni w okresie jesienno – zimowym. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Dżem z pigwy jest również znakomitym dodatkiem do zimowej herbaty.

Składniki:

1 kg obranych owoców z pigwy
1 szklanka cukru
1/2 szklanki cukru żelującego 1:1
1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy

Wykonanie:

1. Owoce pigwy umyć, obrać i oczyścić z pestek. Pokroić na ósemki a następnie na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać sokiem z pomarańczy. Gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż owoce staną się miękkie i nabiorą odpowiedniej konsystencji dżemu.

2. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤