Kukurydziane gofry z malinową frużeliną i bitą śmietaną

Przepis


Kukurydziane, lekkie gofry z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu malinami i puszystą bitą śmietaną to świetny pomysł na domowy, sezonowy deser ze świeżymi owocami. Gofry z bitą śmietaną i owocami to klasyka naszej słodkiej kuchni, która zawsze smakuje, szczególnie najmłodszym.

Składniki:

Gofry:
2 jajka
200g mąki pszennej
140g mąki kukurydzianej
1/3 szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
olej do wysmarowania gofrownicy

Malinowa frużelina:
200g malin
30 cukru
80ml wody
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
bita śmietana
truskawki i borówki

Wykonanie:

1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, mleko, cukier i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać ubite na sztywno białka i całość dokładnie wymieszać szpatułką.

2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce.

3. Malinowa frużelina:
Maliny umyć, przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.

4. Gotowe gofry polać frużeliną malinową, udekorować bitą śmietaną i owocami.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤