Murzynek z bakaliami i wiśniami

Przepis


Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki mleka
200 g masła
6 łyżek kakao
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
rodzynki, posiekane orzechy włoskie i migdały
garść wydrylowanych wiśni
Żółtka oddziel od białek i wymieszaj z mąką. Białka ubij na sztywną pianę.
W rondelku rozpuść masło,kakao,cukier oraz mleko. Po czym dodaj mąkę wymieszaną z żółtkami, a na koniec ubite białka.
Dodaj bakalie oraz wiśnie i wymieszaj.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 C przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto ostudź.

Polewa:
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
100 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu.
Tak przygotowaną polewą polej ciasto.

@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤