KUCHENNA APTEKA #10 - MORELE

Przepis


Morele to źródło:
witaminy A
witaminy C
witaminy B: B2, PP, B6
witaminy E
beta-karotenu (przeciwutleniacz)
beta-kryptoksantyny ↘
luteiny → mogą przeciwdziałać uszkadzaniu soczewki oka przez wolne rodniki
zeaksantyny ↗
potasu
magnezu
żelaza
wapnia
fosforu
błonnika
pektyn
kwasów organicznych: winowy, jabłkowy i cyrtnowy

Właściwości zdrowotne moreli:
chronią przed chorobami serca
zapobiegają miażdżycy i jej konsekwencjom - udarowi mózgu i zawałowi serca
obniżają poziom cholesterolu we krwi
pomagają utrzymać prawidłowy rytm serca
regulują pracę ciśnienia krwi
poprawiają kondycję oczu
zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oraz zaćmy
wspomagają pracę mózgu
wzmacniają układ immunologiczny
mają zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworowych (działanie beta-karotenu)
regulują pracę nerek
regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie
mają działanie zasadotwórcze - pomagają przy nadkwasocie (szczególnie morele suszone)
poprawiają trawienie
wskazane dla osób cierpiących na anemię
zapobiegają uszkodzeniom skóry wywołanym przez UVA
mają korzystny wpływ na skórę
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤