Brzoskwiniowiec

Przepis


Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
6 jajek
4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier. Nie przerywając ubijania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez ok. 40 minut. w 180 C.
Ciasto ostudź.

Masa:
250 g margaryny
3 galaretki wiśniowe
600 ml gorącej wody
2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
500 ml wody
puszka brzoskwiń
1 podwójne opakowanie delicji
Galaretki rozpuść w 600 ml wody, i odstaw aby przestygły.
Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w kostkę. Do zalewy dodaj 500 ml wody wymieszaj i odlej 400 ml i zagotuj.
Pozostały syrop połącz z budyniem. Ugotuj budyń, następnie przykryj folią spożywczą i odstaw aby przestygł.
Margarynę utrzyj, następnie porcjami dodawaj przestudzony budyń.
Na biszkopt wyłóż połowę masy , na masę wyłóż delicję i pozostałą masę. Na masę wyłóż brzoskwinie i wylej tężejącą galaretkę.
Ciasto wstaw do lodówki na 2-4 godziny.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤