Gotowany sernik z musem truskawkowym
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/…
Przepis
Świetny w smaku, łatwy w wykonaniu, przygotowany bez pieczenia, sernik na chrupiących kakaowych herbatnikach, z mocno owocowym, orzeźwiającym truskawkowym musem jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Doskonały dla fanów sezonowych, letnich słodkości, sprawdzi się na każdym spotkaniu przy małej czarnej.
Składniki:
Masa serowa:
1kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego)
200g margaryny PALMA Bielmar
220g cukru
1 laska wanilii
4 jajka
2 budynie waniliowe
200ml mleka
Mus truskawkowy:
500g świeżych truskawek
1/2 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
350g herbatników
300g świeżych truskawek
50g mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
2. Masa serowa:
W dużym garnku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać ziarenka z rozciętej wzdłuż laski wanilii, zmielony ser, jajka i energicznie wymieszać rózgą aż do połączenia składników. Ciągle mieszając gotować dalej, aż masa serowa będzie gorąca (do momentu bulgotania). Następnie wlać mleko z rozrobionymi budyniami i energicznie wymieszać aż masa nabierze konsystencji budyniu. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu.
3. Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć herbatnikami i wylać 1/2 gorącej masy serowej. Ułożyć drugą warstwę herbatników, wylać pozostałą część masy, przykryć ostatnią warstwą herbatników i pozostawić do wystudzenia.
4. Na wystudzony sernik wylać tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut.
5. Po tym czasie ułożyć połówki truskawek jedna obok drugiej i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: