Crumble z truskawkami

Przepis


Crumble z truskawkami czyli owoce zapieczone pod kruszonką. Bardzo łatwy, szybki i doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Crumble świetnie smakuje z gałką ulubionych lodów.

Składniki na 4 kokilki:

Kruszonka:
70g margaryna Palma Bielmar
100g mąki pszennej
60g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Dodatkowo:
300g świeżych truskawek
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

margaryna Palma do wysmarowania kokilek
cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Następnie truskawki przełożyć do wysmarowanych margaryną kokilek.

2. Kruszonka:
Margarynę, mąkę i cukry wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Owoce w kokilkach przysypać gotową kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.

4. Gotowe crumble z truskawkami posypać cukrem pudrem.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤