Czereśniowa zupa
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/0…
Przepis
Zupa z dojrzewających w słońcu słodkich czereśni, których smak uzupełnia delikatna nuta wina to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Czereśniowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem z pewnością skusi i dostarczy niezbędnych witamin.
Składniki:
1kg czereśni
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
800ml wody
200 ml słodkiego wina
szczypta cynamonu
Wykonanie:
1. Czereśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Do garnka wlać 700 ml wody, dodać wino i gotować aż część odparuje. Następnie dodać cukier i czereśnie gotować około 10 minut. Z naczynia wyjąć połowę czereśni, resztę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i wlać resztę wody wymieszanej z mąką ziemniaczanej. Gotować do zgęstnienia i ponownie włożyć odłożone czereśnie. Całość dokładnie wymieszać.
2. Gotową zupę podawać z makaronem i udekorować listkiem mięty.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: