Czereśniowa zupa

Przepis


Zupa z dojrzewających w słońcu słodkich czereśni, których smak uzupełnia delikatna nuta wina to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Czereśniowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem z pewnością skusi i dostarczy niezbędnych witamin.

Składniki:

1kg czereśni
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
800ml wody
200 ml słodkiego wina
szczypta cynamonu

Wykonanie:

1. Czereśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Do garnka wlać 700 ml wody, dodać wino i gotować aż część odparuje. Następnie dodać cukier i czereśnie gotować około 10 minut. Z naczynia wyjąć połowę czereśni, resztę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i wlać resztę wody wymieszanej z mąką ziemniaczanej. Gotować do zgęstnienia i ponownie włożyć odłożone czereśnie. Całość dokładnie wymieszać.

2. Gotową zupę podawać z makaronem i udekorować listkiem mięty.

@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤