Jagodowy sernik na zimno bez laktozy

Przepis


Sernik bez pieczenia przygotowany na delikatnych biszkoptach, z delikatną masą serową o smaku leśnych jagód oraz masą z jogurtu naturalnego to świetna propozycja chłodnego deseru na spotkania przy kawie z najbliższymi.

Składniki:

Spód:
110g okrągłych biszkoptów

Masa serowo-jagodowa:
920g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita
6 łyżek cukru pudru
16g cukru wanilinowego
4 łyżki żelatyny
7 łyżek mleka 3,2% bez laktozy Mlekovita
200g jagód

Masa jogurtowa:
350g jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki mleka 3,2% bez laktozy Mlekovita

Dekoracja:
80g jagód
listki mięty

Wykonanie:

1. Spód:
Biszkopty wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm.

2. Jagody umyć, a następnie zmiksować blenderem.

3. Masa serowo-jagodowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Twaróg zmielić 3-krotnie maszynką do mielenia, zmiksować mikserem, dodać cukier, cukier wanilinowy, jagody i całość dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać zahartowaną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Następnie ubić na dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na biszkopty i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

4. Masa jogurtowa:
Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Jogurt naturalny dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, dodać wystudzoną żelatynę i całość ponownie dokładnie wymieszać. Następnie wylać na masę serowo-jagodową i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.

5. Dekoracja:
Wierzch sernika jagodowego udekorować jagodami i listkami mięty.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤