PÓŁKRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I CZEKOLADOWĄ PIANKĄ

Przepis


Półkruche ciasto z owocami i budyniową pianką, okazało się uzależniające. Przy każdej okazji gości u nas z letnimi owocami. Dzisiejsza wersja z rabarbarem, dla odmiany pianka budyniowa o smaku czekoladowym.


Półkruche ciasto forma 25 x 35 cm

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 szklanki
margaryna 250 g
żółtka z 5 dużych jaj
śmietana 2 łyżki
Przygotowanie:

Margarynę siekam z wcześniej przesianą mąka, proszkiem do pieczenia. Dodaję żółtka, śmietanę i cukier, siekam do połączenia składników. Wszystkie składniki zagniatam w elastyczną i zwartą kulę ciasta, powinno być gładkie w dotyku. Ciasto dzielę na dwie cześć i owijam folią spożywczą, chłodzę w zamrażarce około 30-40 minut. Większą część ścieram na grubych oczkach tarki na formę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociskając dłonią formuję spód ciasta.
Budyniowa pianka

białka z 5 dużych jaj
cukier 1 szklanka
budyń czekoladowy 40 g x 2
olej 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
ponadto rabarbar 2-3 łodygi, cukier 4 łyżki, cukier puder do posypania.
Przygotowanie:

Rabarbar myję pod bieżącą wodą, odcinam końce i usuwam łykowatą zewnętrzną skórkę. Kroję w kostkę i zasypuję cukrem ( 3-4 łyżki ) mieszam i odstawiam na parę minut, aby puścił sok. Rabarbar przekładam na durszlak.
Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodając partiami cukier. Budyń dodaję cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszam na najniższe i cienką strużką wlewam olej, stale miksuję. Piankę budyniową przekładam na spód ciasta, a na nią układam rabarbar. Drugą część ciasta ścieram na tarce.
Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 °C przez 40-50 minut. Wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤