Kruche ciasto z rabarbarem
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/…
Przepis
Klasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem otulonym chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto.
Składniki:
600g rabarbaru
3 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
masło do wysmarowania tortownicy
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
180g masła ekstra
100g cukru pudru
2 żółtka
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru
50g masła ekstra
Wykonanie:
1. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.
2. Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
3. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
4. Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć rabarbar i posypać na wierzchu kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: