Kolorowe naleśnikowe szaszłyki z owocami
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/0…
Przepis
Naleśniki z dodatkiem zdrowego szpinaku, soku z buraka i kurkumy, nadziewane delikatnym lekko cytrynowym serkiem bez laktozy i orzeźwiającymi owocami są doskonałą propozycją na uroczyste kolorowe śniadanie. Z pewnością zachwycą najmłodszych fanów naleśników.
Składniki:
Ciasto:
300ml mleka 3,2% bez laktozy Mlekovita
50ml wody gazowanej
210g mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki roztopionego masła bez laktozy Mlekovita
Barwniki:
2 łyżki zmiksowanych liści szpinaku
3 łyżki soku z buraka
1/2 łyżeczki kurkumy
Nadzienie:
690g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita
5 żółtek
kilka kropel ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru pudru
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
1 mango
12 sztuk truskawek
5 kiwi
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować dokładnie mikserem i podzielić ciasto na 3 równe części. Następnie dodać do jednej porcji ciasta szpinak, do drugiej sok z buraka, a do trzeciej kurkumę.
2. Z gotowego ciasta kolejno kolorami usmażyć naleśniki na suchej rozgrzanej patelni.
3. Nadzienie:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, ekstrakt waniliowy, cukier puder, startą skórkę, sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać.
4. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na grubsze kawałki, truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki, a mango obrać ze skórki i pokroić na kawałki w kształcie kwadratu.
5. Naleśniki posmarować nadzieniem serowym, zwinąć w rulon i ponownie lekko podsmażyć na suchej rozgrzanej patelni. Następnie każdy naleśniki pokroić na 2cm kawałki i na przemian odpowiednio dobierając kolor do owoców nadziewać patyczki do szaszłyków.
6. Szpinakowe naleśniki nadziewać z kiwi, naleśniki buraczane z truskawkami, a naleśniki z kurkumą nadziewać z mango.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: