Truskawkowa pianka z mleka skondensowanego i galaretką

Przepis


Składniki na tortownicę 26-28 cm

biszkopty około 100 g
mleko skondensowane niesłodzone 500 g
galaretka truskawkowa x 2
wrząca woda 400-450 ml
owoce
galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody ( na wierzch )
Przygotowanie

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy, osuszamy. Tortownicę wykładamy biszkoptami.
Mocno schłodzone mleczko ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zgęstnieje i podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Truskawkową piankę przelewamy na biszkopty, chłodzimy w lodówce przez godzinę. Owoce układamy na wierzchu. Galaretkę na wierzch również rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie ostrożnie zalewamy owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce parę godzin, galaretka porządnie stężeje. Natomiast najlepsze do krojenia jest następnego dnia, kiedy biszkopty nieco zmiękną.
Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤