Tort dla baletnicy

Przepis


Biszkopt ‘rzucany’ (forma śr 24 cm):

8 białek + szczypta soli (rozm. ‘L’)
240 g drobnego cukru
8 żółtek
195 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej

Frużelina malinowa – frużelina malinowa:

150 g malin mrożonych/świeżych
1,5 – 2 łyżek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka zimnej wody

Krem cytrynowy:
240 ml mleka
100 g cukru
25 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
2 jajka
otarta skórka z 2 małych cytryn
185 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
sok wyciśnięty z 2 małych cytryn

Krem czekoladowy – krem czekoladowy:

290 ml śmietany kremówki 36%
180 g czekolady mlecznej
40 g czekolady gorzkiej
70 g serka mascarpone, schłodzonego

Mus truskawkowy – mus truskawkowy:
450 g truskawek mrożonych
100 g cukru trzcinowego, do smaku
4 łyżeczki żelatyny (16g)+ 4 łyżki zimnej wody
300 ml śmietany kremówki 36%
50 g mascarpone (opcjonalnie)*
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤