Tort dla baletnicy
źródło inspiracji: https://slodkipomysl.pl/tort-dla-baletnicy/
Przepis
Biszkopt ‘rzucany’ (forma śr 24 cm):
8 białek + szczypta soli (rozm. ‘L’)
240 g drobnego cukru
8 żółtek
195 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
Frużelina malinowa – frużelina malinowa:
150 g malin mrożonych/świeżych
1,5 – 2 łyżek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
Krem cytrynowy:
240 ml mleka
100 g cukru
25 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
2 jajka
otarta skórka z 2 małych cytryn
185 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
sok wyciśnięty z 2 małych cytryn
Krem czekoladowy – krem czekoladowy:
290 ml śmietany kremówki 36%
180 g czekolady mlecznej
40 g czekolady gorzkiej
70 g serka mascarpone, schłodzonego
Mus truskawkowy – mus truskawkowy:
450 g truskawek mrożonych
100 g cukru trzcinowego, do smaku
4 łyżeczki żelatyny (16g)+ 4 łyżki zimnej wody
300 ml śmietany kremówki 36%
50 g mascarpone (opcjonalnie)*
Skomentuj inspiracje: