NUMBER CAKE

Przepis


SKŁADNIKI
Ciasto
400 g mąki
200 g masła
80 g cukru
2 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
800 ml śmietanki 36%
cukier waniliowy
fix śmietanowy

Dodatki np.
truskawki
maliny
kiwi
rafaello
makaroniki
ciasteczka
wiórki i płatki kokosowe
Szablon Cyfr/liter
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto, i najlepiej schłodzić w lodówce godzinę. – Nie jest to konieczne, ale po schłodzeniu cyfry bez problemu można wyciąć.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i ciasto najlepiej po wałkowaniu przełożyć na blachę wyłożoną papierem dopieczenia w której piec będziemy cyfry i dopiero w blaszce przykładamy do niego szablon cyfry i wycinamy za pomocą ostrego noża. (każdą cyfrę wycinamy dwukrotnie)
Pieczemy 13-15 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Masa
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem.
Bitą śmietanę przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką.
Dekorujemy pierwszą cyfrę, którą przykrywamy drugim kawałkiem ciasta na który również wyciskamy krem.
Wierzch ciasta możemy ozdobić dowolnymi dodatkami. Użyłam ciasteczek które piekłam z tego samego ciasta cyfry a także zabarwiłam nieco śmietany sokiem malinowym, do dekoracji posłużyły mi również listki mięty, dekoracja zależy od naszych upodobań
Torcik najlepiej podać na drugi dzień po przygotowaniu, gdy przynajmniej noc spędzi w lodówce.
Smacznego :)

@Ola
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤