wyjątkowy tort inny niż wszystkie, prążkowany poprzecznie, zwijany.

Przepis


SKŁADNIKI

przepis na małą tortownicę 21cm (tort wychodzi wysoki)

CIEMNY BISZKOPT

-4 jajka
-1/2 szklanki mąki
-1/3 szklanki cukru
-1 łyzka kakao

JASNE BISZKOPTY (składniki na 2 sztuki)

-6 jajek
-6 łyżek cukru
-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM

-2 żółtka
-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe
-1 cukier waniliowy
-3/4 szklanki cukru
-2 płaskie łyżki mąki
-250g margaryny lub masła

PONCZ

-0,5 szklanki wody
-trochę soku z cytryny
-łyżeczka cukru

DODATKOWO

-600ml śmietanki 30%
-2 płaskie łyżki cukru pudru
-3 śmietan-fixy
-kwaśny dżem bez kawałków owoców, ja użyłam domowych powideł, można też użyć dżemu jagodowego lub porzeczkowego.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤