Sernik Tiramisu. Obłędny, wilgotny, intensywny i pachnący. Wolno pieczony.

Przepis


Na spód:

150 g czekolady z nadzieniem amaretto (lub innym wyraźnym o alkoholowym posmaku np. truflowym)
łyżka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki mleka
150 g masła (lub kostki do pieczenia)
1 jajko
pół szklanki mąki
opakowanie biszkoptów na jedną warstwę (około 150 g)
pół szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki zaparzonej mocnej kawy do nasączenia ciasta
Masa serowa:
1 kg białego sera zmielonego 3 razy (jeżeli nie masz maszynki, polecam ser z wiaderka “Mój Ulubiony” – jest to w 100% biały ser bez zbędnej serwatki i innych dodatków)
500 g serka mascarpone
2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 budynie waniliowe
200 ml śmietany kremówki
10 jaj
pół szklanki zaparzonej mocnej kawy do nasączenia biszkoptów
opakowanie biszkoptów na wyłożenie drugiej warstwy blachy (około 150 g)
Polewa:


150 g czekolady z nadzieniem amaretto (lub innym o wyraźnym alkoholowym smaku np. truflowym)
50 ml śmietany kremówki.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤