NIEBIAŃSKA PLAŻA
źródło inspiracji: https://rarossa.blogspot.com/2018/03/niebianska-p…
Przepis
SKŁADNIKI (forma 24x 32)
Ciasto ciemne
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
łyżka mocnego kakao
6 jajek ( w podziale 6 żółtek i z tego z 3 jajek białka)
¾ szklanki oleju
2 łyżki śmietany 18 %
1,5 łyżeczki proszku dopieczenia
szczypta soli
opcjonalnie kieliszek alkoholu
Beza kokosowa
3 białka pozostałe z ciasta ciemnego
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
0,5 łyżeczki octu lub soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka wiórków kokosowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto ciemne
Białka ubici na sztywno z szczyptą soli pod koniec ubijania cały czas miksując dodawać stopniowo ok. 0, szklanki cukru, sztywne białka odstawić.
Żółtka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo pozostałe składniki. Po połączeniu wszystkich składników ciasto
będzie gęste wtedy dodać partiami sztywną piane z białek i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wyłożonej papierem dopieczenia formy i piec ciasto w nagrzanym do 180 C piekarniku około 35 – 40minut. Po tym czasie należy przygotować beze kokosową.
Beza kokosowa
3 białka (pozostałe z ciemnego ciasta) ubić z szczyptą soli na sztywno, następnie w trzech partiach dodawać cukier oraz cukier waniliowy zakaż dym razem dodawać kolejną części gdy poprzedni cukier rozpuści się w sztywnej pianie. Cały czas miksując dodawać powoli ocet/sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć składniki.
Ciemne ciasto wyjąć z piekarnika na nie wyłożyć beze kokosową, ciasto ponownie wstawić do piekarnika temperaturę zmniejszyć do 160C i piec około 15 - 20 minut gdy beza się zarumieni wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na około 20 po tym czasie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Ciasto można polać np. polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego ;)
@Ola
Skomentuj inspiracje: