Malinowy mazurek z białą czekoladą

Przepis


Moja wersja tradycyjnego, niskiego, słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym spodem pokrytym orzeźwiającą malinową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą białej czekolady. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła ekstra
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy

Wypełnienie mazurka:
200g konfitury z malin
100g białej czekolady
100ml śmietany 30%
1 łyżka masła

Dekoracja:
płatki migdałowe
czekoladowe jajka

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć dno formy u mnie o kształcie jaja, wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować dekoracyjny brzeg w postaci zrolowanego wałka ciasta, odgniecionego końcem widelca . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

2. Konfiturę z malin przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, a następnie gorącą wylać na spód mazurka i pozostawić do wystudzenia.

3. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Następnie wylać na konfiturę malinową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wierzch tarty udekorować świątecznymi napisami, płatkami migdałowymi i czekoladowymi jajkami.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤