Cytrynowy sernik z włoską opalaną bezą

Przepis


Cytrynowy sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowych cukierków, delikatną masą serową o orzeźwiającej cytrynowej nucie i słodką opalaną włoską bezą to świetna propozycja deseru na spotkania przy kawie z najbliższymi.

Składniki:

Spód:
100g herbatników pełnoziarnistych
200g cukierków czekoladowych np. michałków

Masa serowo-cytrynowa:
1kg sera z wiaderka
500ml śmietany kremówki 30%
160g cukru
16g cukru wanilinowego
6 łyżek żelatyny
3 żółtka
120ml soku z cytryny
skórka z 1 cytryny

Beza włoska opalana:
250g cukru
60ml wody
3 białka

Dekoracja:
1 cytryna

Wykonanie:

1. Spód:
Herbatniki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać rozpuszczone w kąpieli wodnej cukierki czekoladowe, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Masa serowo-cytrynowa:
Połowę ilości śmietany wlać do miski, dodać cukry, żółtka i ubijać na parze do momentu zgęstnienia. Następnie dodać napęczniałą żelatynę wymieszaną w małej ilości wody, ser, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Następnie ubić na sztywno pozostała resztę śmietany i wymieszać z masą cytrynową. Gotową masę serowo-cytrynową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

3. Beza włoska opalana:
Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118stopni, a białka ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji.

4. Dekoracja:
Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki, w ten sposób udekorować cytrynowy serniczek. Następnie rozetki bezowe opalić palnikiem i udekorować plasterkami cytryny.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤