Větrník czyli ptyś w czeskim wydaniu
źródło inspiracji: http://czechypopolsku.pl/vetrnik-przepis-cukrarny…
Przepis
Ciasto ptysiowe
80 g masła
szczypta soli
200 g mąki
260 g jajek (około 5-6 jajek zależnie od wielkości, po rozbiciu warto jajka zważyć)
270 ml wody
tłuszcz do nasmarowania blaszki
Waniliowy krem
700 ml mleka tłustego
1 laska wanilii (ale nie koniecznie)
80 g waniliowego budyniu
1 łyżka rumu, waniliowej brandy albo likieru jajecznego do smaku
300 g ubitej śmietany
80 g cukru pudru
Karmelowa bita śmietana
400 g śmietany do ubicia plus 100 g śmietany do karmelu
100 g drobnego cukru
Polewa
200 g cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
łyżka rumu
łyżeczka roztopionego masła
Skomentuj inspiracje: