Větrník czyli ptyś w czeskim wydaniu

Przepis


Ciasto ptysiowe

80 g masła

szczypta soli

200 g mąki

260 g jajek (około 5-6 jajek zależnie od wielkości, po rozbiciu warto jajka zważyć)

270 ml wody

tłuszcz do nasmarowania blaszki

Waniliowy krem

700 ml mleka tłustego

1 laska wanilii (ale nie koniecznie)

80 g waniliowego budyniu

1 łyżka rumu, waniliowej brandy albo likieru jajecznego do smaku

300 g ubitej śmietany

80 g cukru pudru

Karmelowa bita śmietana

400 g śmietany do ubicia plus 100 g śmietany do karmelu

100 g drobnego cukru

Polewa

200 g cukru pudru

3 łyżki gorącej wody

łyżka rumu

łyżeczka roztopionego masła
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤