Bananowiec z galaretką

Przepis


Ciasto:
3 jajka
szczypta soli
1/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubij wraz z solą na sztywną pianę, na koniec dodaj cukier i żółtka. Dodaj mąkę,kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Ciasto piecz w 180 C. przez ok. 35-40 minut. Odstaw do przestygnięcia.

Masa bananowa:
1 łyżka kakao
4 banany
3 galaretki cytrynowe
600 g serka waniliowego
3 łyżki soku z cytryny
600 ml wrzątku
Galaretki rozpuść w wodzie i odstaw na bok.
Banany obierz i pokrój w plasterki. Dodaj sok z cytryny i zmiksuj blenderem. Dodaj serek oraz tężejącą galaretkę.
Masę podziel na dwie równe części.Jedną część wyłóż na biszkopt i wstaw do lodówki.
Do pozostałej masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Wylej na ciasto i wstaw do lodówki.

Dodatkowo:
3 banany
2 galaretki agrestowe
łyżeczka soku z cytryny
Banany obierz i pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na cieście.
Galaretki rozpuść według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylej na ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤