Pijany Jabłecznik

Przepis


Ciasto stanowi znakomite połączenie dojrzałych jabłek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego półwytrawnego wina. Jest fajną niespodzianką dla smakoszy klasycznego jabłecznika.

Składniki:

Biszkopt :
2 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1 słoik prażonych jabłek (810g)
0,75 l wina białego półwytrawnego
½ szklanki cukru
4 budynie śmietankowe
1 cukier wanilinowy (30g)

Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany 36%
1 cukier wanilinowy (16g)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka
cynamon

Dodatki dekoracyjne:
złote perełki
listki mięty

Wykonanie:

1. Biszkopt
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut.

2. Masa jabłkowa
Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ½ butelki białego wina i doprowadzić do wrzenia. Drugą połowę wina wymieszać z budyniami i dodać do masy z jabłek, dokładnie wymieszać i zagotować. Ciepłą masę jabłkową wylać do tortownicy na biszkopt, odstawić do wystudzenia.

3. Masa śmietanowa
Śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach mleka, dokładnie wymieszać, przełożyć na masę jabłkową i wyrównać szpatułką z ząbkami. Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować złotymi perełkami oraz listkami mięty. Schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.

@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤