Mini torciki orzechowe z nutellą

Przepis


Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli (jeżeli używacie słonego masła, wystarczy 1/2 łyżeczki)
225g miękkiego, niesolonego masła
3 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki masła orzechowego dobrej jakości (nie ma znaczenia, czy będzie gładkie, czy z kawałkami orzechów; ja użyłam naturalnego masła organicznego, bez dodatków)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5 dużych jaj
1 szklanka mleka
Krem:

150g nutelli (lub innego kremu czekoladowego)
150g serka mascarpone
40g mlecznej czekolady, roztopionej
Ganache:

100g czekolady, drobno posiekanej (mlecznej lub połączenia mlecznej z gorzką)
100ml śmietany kremówki
Dekoracja:

100ml śmietany kremówki ubitej ze 100g mascarpone oraz 2 – 3 łyżkami cukru pudru
serduszka z gorzkiej czekolady*, orzechy lub owoce,
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤