Tort kawowo pomarańczowy

Przepis


3/4 szklanki mąki
1 1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
4 jajka
3/4 szklanki cukru + 3 1/2 łyżki
50 ml soku pomarańczowego
450 ml soku marchewkowego
szczypta soli
100 g masła
1 1/2 opakowania budyniu waniliowego
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 galaretki pomarańczowe
500 g kremówki
250 g mascarpone
70 ml czarnej kawy
750 ml wrzątku
Przygotuj ciasto.
Jajka utrzyj z solą i 3/4 szklanki cukru. Następnie dodaj olej i wodę. Wymieszaj.
Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj do utartych jajek.
Ciasto przełóż do tortownicy
Piecz w 180 C. przez ok. 30-35 minut.
Gdy ciasto ostygnie przekrój na 2 części.
Galaretki pomarańczowe rozpuść we wrzątku, a następnie wylej do formy i odstaw do stężenia.
1/2 szklanki soku soku marchewkowego odlej i wymieszaj z budyniem waniliowym oraz z pozostałym cukrem. Pozostały sok oraz sok pomarańczowy zagotuj i ugotuj budyń. Odstaw na bok.
Masło utrzyj, stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Masę odstaw na bok.
Żelatynę zalej gorącą kawą i dokładnie wymieszaj.
Kremówkę wraz z mascarpone delikatnie połącz, a następnie zwiększ obroty miksera i ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Do masy dodaj cukier puder oraz przestudzoną kawę. Dokładnie połącz.
Spód biszkoptu posmaruj masą pomarańczową, na masę wyłóż pokrojoną galaretkę. Na galaretkę wyłóż 1/2 masy kawowej i przykryj drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłóż pozostałą masą kawową.
Dowolnie udekoruj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤