Kuleczki a la Bounty

Przepis


Słodkie kuleczki z wyczuwalną alkoholową nutą, o aksamitnym smaku kokosa oblane delikatną mleczną czekoladą.

Składniki:

400g wiórek kokosowych
200ml śmietany 30%
120g cukru pudru
140g masła extra
4 łyżki spirytusu
200g mlecznej czekolady
4 łyżki mleka


Wykonanie:

1. Masło, cukier i śmietanę rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Wiórki przełożyć do miski, wlać spirytus oraz masło rozpuszczone z cukrem i śmietaną. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie uformować kuleczki wielkość orzecha włoskiego i ponownie wstawić do lodówki na około 60 minut.

2. W rondelku na parze rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka do jednolitej konsystencji.

3. W czekoladowej polewie zanurzać każdą z kokosowych kuleczek i wstawić do lodówki do momentu aż polewa zastygnie.

@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤