Klasyczne faworki z pudrem

Przepis


40 dag mąki tortowej

6 żółtek
½ szklanki śmietany 18%
3 dag masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
1 łyżka wódki 40%
Olej lub smalec do smażenia
Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewam przez sito, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodaję żółtka, zimne pokrojone na wiórki masło oraz śmietanę, wlewam łyżkę wódki i zagniatam ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron.

Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części i wałkuję na w miarę możliwości najcieńsze ciasto-to ciasto które czeka przykrywam folią aby nie obeschło.


Z placka wykrawam radełkiem ukośne paski o wym np. 5-10 cm, po środku każdego paska robię nacięcie, przez które przeciągam jeden koniec paska i wywijam część faworka na drugą stronę.

Faworki smażę partiami z obu stron na złocisto na rozgrzanym oleju, wyjmuję łyżką cedzakową do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym , aby osączyć z tłuszczu, zimne oprószam pudrem.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤