Rogaliki 3 składnikowe

Przepis


Składniki

masło 250 g
gęsta, kwaśna śmietana 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
*Szklanka o pojemności 250 ml

ponadto

gęsta marmolada lub Nutella
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy do uzyskania kruszonki. Składniki przekładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy do godziny w lodówce.
Ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich cienko wałkujemy. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Rozwałkowany placek dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nadzienie i dość ciasno zwijamy ku wierzchołkowi starając się, aby nadzienie nie wypłynęło.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki przed pieczeniem można schłodzić. Pieczemy przez 10- 15 minut w temperaturze 200 °C ( wcześniej nagrzewamy piekarnik ). Studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤