Kukułkowiec - Ciasto Kukułka bez pieczenia

Przepis


Ciasto Kukułka bez pieczenia
Ciasto Kukułka bez pieczenia, znane równie jako Kukułkowiec to kolejna proporcja z kategorii bez pieczenia. Maślane herbatniki nasączone są mlekiem z dodatkiem mocnego alkoholu. Krem budyniowy na bazie znanych cukierków Kukułka, a wierzch ciasta wykończony polewą czekoladową. Ciasto jest dość słodkie i kaloryczne, ale jest naprawdę warte przygotowania. Łatwe i szybkie do zrobienia, a dodatkowo z tych tańszych co jest dodatkowym plusem.

Za inspirację dziękuję autorce bloga i przepis klik


Składniki na formę 25 x 30 cm

herbatniki maślane około 500 g
mleko 50 ml
mocny alkohol 50 ml
cukierki Kukułki 450 g
mleko 1 litr
miękkie masło 82 % tł. 300 g
cukier puder 2 łyżki
budynie śmietankowe/ czekoladowe 4 x 45 g
gorzkie kakao 2 łyżki
cukier wanilinowy 16 g
Polewa

masło 50 g
cukier 1/2 szkalnki
mleko 4 łyżki
gorzkie kakao 3 łyżki
Przygotowanie

Gotujemy gęsty budyń. Pół litra mleka gotujemy w garnku z grubym dnem, następnie dodajemy cukierki i podgrzewamy na średniej mocy palnika, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Mleko należy często mieszać, gdyż cukierki przywierają do dna garnka. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy budynie, kakao, cukier wanilinowy. Kiedy cukierki całkowicie się rozpuszczą, mleko doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mieszankę z budyniami. Zwiększamy nieco moc palnika i stale, energicznie mieszamy gotujący się budyń, aby nie powstały grudki. Budyń przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia, a wierzch przykrywamy woreczkiem lub folią spożywczą, aby nie wytworzył się kożuch.
Miękkie masło ucieramy z przesianym cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie do utartego masła dodajemy budyń, najlepiej po łyżce i stale ucieramy.
Formę wykładamy folią spożywczą i układamy na spód pierwszą warstwę herbatników. Mleko mieszamy z alkoholem i nasączamy herbatniki za pomocą pędzelka. Krem dzielimy na trzy części i tak przekładamy każdą warstwę nasączonych herbatników. Ciasto chłodzimy w lodówce.
W rondlu umieszczamy masło, cukier i mleko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z palnika i szybciutko dodajemy przesiane kakao, energicznie mieszamy.
Wierzch ciasta polewamy czekoladą. Ciasto warto przygotować dzień, dwa wcześniej, aby miało czas się przegryźć.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤