Faworki na maśle
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/faworki-na-masle/
Przepis
Faworki na maśle są zdecydowanie delikatniejsze, niż te tradycyjnie kruche. Przepis praktycznie niczym innym się nie różni poza dodatkiem miękkiego masła i tym, że ciasto leżakuje w temperaturze pokojowej i nie jest chłodzone. Przez co dużo łatwiej się je wałkuje, a po usmażeniu pozostają bardzo delikatne i mocno napowietrzone poprzez ” bicie ” ciasta. Jeśli wolisz mniej kruche faworki, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Mój mały był zachwycony, wręcz pochłaniał jednego za drugim !
Składniki na 1 paterę 3-4 osoby
mąka pszenna 400 g, plus do podsypania
żółtka z 4 dużych jaj
jajko
śmietana gęsta 4 łyżki
miękkie masło 2 łyżki
szczypta soli
cukier puder 1 łyżka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Mąkę, cukier puder przesiewamy na blat i mieszamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, jajko i siekamy z grubsza. Ciasto zagniatamy do momentu połączenia składników, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniatamy ciasto na przemian bijąc o blat lub uderzając wałkiem, powinno mieć konsystencję gładką i elastyczną. Im dłużej ciasto będzie ” bite ” tym więcej wtłoczymy w nie powietrza, dzięki temu podczas smażenia pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. Ciasto przekładamy do szklanej miski i owijamy folią spożywczą, po czym odstawiamy na 40 minut, powinno leżakować w temperaturze pokojowej. Ciasto dzielimy na parę części, z każdej wałkujemy bardzo cienki placek ( im cieniej wałkowane ciasto to bardziej kruche otrzymamy chrusty ). Z ciasta wycinamy radełkiem paski o szerokości 3 cm, a długości 6-10 cm. W każdym pasku po środku nacinamy faworka, jeden koniec przeciągamy przez dziurę i lekko formujemy kształt kokardy. Faworki smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Chrusty układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone chrusty oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego,
@Paulina
Skomentuj inspiracje: