Ciasto Latte Macchiato
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/ciasto-latte-macchiato/
Przepis
Ciasto Latte Macchiato
Pyszne ciasto dla osób lubiących połączenie kawy i alkoholu. Ciasto Latte Macchiato wzorowane na kawie latte, warstwowo przełożony biszkopt kakaowy z mlecznym, delikatnym kremem i biszkoptami, a wszystko nasączone mocnym naparem kawowym z dodatkiem alkoholu, co dodało małego pazura. Dla przełamania słodyczy wierzch ciasta oprószony jest gorzkim kakao. Smaki świetnie się równoważą, idealne do takiej filiżanki kawy. Przy tym łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a znika ze stołu w mig. Polecam kawoszom i nie tylko !
Biszkopt kakaowy na formę o wymiarach
duże jajka 6
cukier drobny kryształ 10 łyżek
mąka pszenna 6 łyżek
gorzkie kakao 3 kopiaste łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu
napar kawowy 400-500 ml
wódka kawowa, orzechowa 80 ml
ponadto
okrągłe biszkopty 200 g
gorzkie kakao do porószenia
Krem
miękkie masło 250 g
cukier puder 100 g
serek mascarpone 250 g
serek waniliowy 200 g
mleko w proszku 27 % tłuszczu ( nie może być granulat ) 2 szklanki * poj. 320 ml
cukier wanilinowy 16 g
Przygotowanie:
Jajka w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ( na najwyższych obrotach miksera). Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskając na nim obręcz tortownicy ( boków formy nie natłuszczamy, jedynie wykładamy paskami papieru do pieczenia ). Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Biszkopt pieczemy przez 35-40 minut. Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości na blat, w formie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obrócone dnem do góry na kratce, wtedy biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszysta masę. Dodajemy serki, mleko w proszku i mieszamy do połączenia składników i kremowej konsystencji.
Parzymy macną kawę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do chłodnej/ ciepłej kawy dodajemy alkohol.
Biszkopt kroimy na dwa blaty i nasączamy kawowym ponczem każdy z nich.
Na pierwszy nasączony blat ciasta wykładamy połowę kremu, następnie układamy biszkopty, które uprzednio zanurzamy w naparze dosłownie na sekundę lub dwie ( jeśli mamy ciepły napar, biszkopty szybko nasiąkają ). Przestrzeń pomiędzy biszkoptami pokrywamy niewielką ilością kremu, aby wyrównać powierzchnie. Wykładamy drugi blat biszkoptu, ponczujemy. Na wierzch wykładamy pozostałą ilość kremu i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Ciasto z wierzchu posypujemy grubą warstwą przesianego gorzkiego kakao. Ciasto chłodzimy w lodówce przez noc.
Smacznego.
@Paulina
Skomentuj inspiracje: