Sernik z białą czekoladą

Przepis


Spód:
200 g herbatników kakaowych
60 g masła
Masa:
200 g białej czekolady
1 szklanka kremówki
1/4 szklanki cukru
500 g serka kremowego
5 łyżek wody
2 łyżeczki żelatyny
ok. 50 g gorzkiej czekolady
Masło rozpuść w rondelku i odstaw na bok.
Herbatniki drobno pokrusz. Do herbatników dodaj masło i wymieszaj. Tak przygotowany spód na sernik wyłóż na dno blaszki. Odstaw na bok.
Śmietankę ubij mikserem i odstaw na bok.
Serek utrzyj z cukrem. Odstaw na bok.
Żelatynę wymieszaj z wodą,a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw aby przestygła, a następnie połącz z serkiem.
Białą czekoladę również rozpuść w kąpieli wodnej a następnie połącz z serkiem.
Do masy dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Odstaw na bok.
Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw aby przestygła. Następnie łyżeczką nakładaj czekoladę na wierz sernika i np. wykałaczką zrób 'esy-floresy' ;)
Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤