Mini pączki z serków homogenizowanych

Przepis


Mini pączki z serków homogenizowanych to pyszny i szybki smakołyk nie tylko w tłusty czwartek. W przygotowaniu są błyskawiczne, gdyż nie wymagają etapu wzrostu ciasta, jedyne co należy to połączyć składniki i je usmażyć. Pulchne i delikatne pączusie, z charakterystycznymi nierównościami z mocno waniliową nutą, obłędnie idealne ! W tłusty czwartek pojawią się jako jedne z obowiązkowych.


Składniki na około 20 mini pączków

serki homogenizowane ( użyłam Danio waniliowe 280 g czyli 2 opakowania )
jajka 2
mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki ( 230 g)
cukier wanilinowy 16 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder
olej do smażenia
Przygotowanie

Olej dobrze rozgrzać w głębokim rondlu (170-175 °C ) temperatura jest znacząca. Jeśli będzie zbyt wysoka pączki za szybko będą się rumienić, natomiast środek pozostanie surowy, zaś niska sprawi, że pączki będą tłuste. Jajka roztrzepać, dodać serki, mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, zmiksować do połączenia składników, konsystencja powinna być dość gęsta. Ciasto kłaść małą łyżeczką na rozgrzany olej, każdorazowo łyżeczkę zanurzać w oleju lub zimnej wodzie, aby ciasto się nie kleiło. Pączki smażyć na złoty kolor z obu stron kontrolując, aby się nie spaliły ( powinny same się obracać ). Usmażone pączusie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤