Gwiazdkowy sernik z musem z pomarańczy
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/id,36479920…
Przepis
Wysoki, puszysty, tradycyjny sernik z warstwą orzeźwiającego musu ze świeżych pomarańczy jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszym świątecznym stole. Sernik w takiej odsłonie sprawdzi się również na rodzinnym spotkaniu przy małej czarnej, jest idealny na każdą okazję.
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła extra
1 jajko
80g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1kg półtłustego sera (trzykrotnie zmielonego)
150g masła
180g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
35g budyniu śmietankowego
3 żółtka
2 całe jajka
2 szklanki mleka
9ml olejku pomarańczowego
Mus z pomarańczy:
300g pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu)
1 galaretka pomarańczowa
200m soku z pomarańczy
posypka czekoladowe płatki
Wykonanie:
1. Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, masło oraz jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę gwiazdy lub formę okrągłą o średnicy 24cm wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Masa serowa:
Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło i dalej ucierać na puszystą masę. Następnie dodać partiami ser, mleko oraz budyń, cały czas ucierając, aby masa serowa stała się gładka.
3. Mus pomarańczowy:
Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek), pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus. Sok zagotować, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do musu z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.
4. Gotową masę serową wylać do formy gwiazdy, w której było wyłożone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 70-75 minut.
5. Na wierzch upieczonego i wystudzonego sernika wylać tężejący mus z pomarańczy i wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie posypać płatkami czekoladowymi i dowolnie udekorować.
6. Gwiazdki można wykonać z musu pomarańczowego, wylewając niewielką ilość musu do płaskiego pojemniczka, następnie schłodzić i wyciąć wykrawaczem w kształcie gwiazdy.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: