Świąteczny pierniko-makowiec z bezą

Przepis


Składniki:
Kruche ciasto:

100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
65 g masła, w temperaturze pokojowej
40 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa wiśniowa:

1 konfitura z wiśni Stovit
Ciasto piernikowe:

100 ml miodu
2 łyżki zimnego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
Masa makowa:

150 g maku
1 jajko
30 g masła
30 g cukru
70 g płynnego miodu
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
30 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
Beza:

4 białka
szczypta soli
200 g drobnego cukru
1 budyń waniliowy (proszek)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤