Ciasto Kinder Bueno
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/ciasto-kinder-bueno/
Przepis
Ciasto Kinder Bueno, ciasto bez pieczenia. Delikatny krem orzechowy na bazie serka mascarpone i mleka w proszku, przełożony kakaowymi herbatnikami. Słodyczy i orzechowego aromatu dodaje Nutella i prażone orzechy laskowe. Ciasto Kinder Bueno z wierzchu wykończone jest wiórkami czekoladowymi, orzechami i oryginalnym batonikiem Bueno. Przepis nieco zmodyfikowałam, oba kremy zawierają więcej kremówki i pomiędzy nimi nie ma warstwy herbatników. Wskutek czego ciasto jest lekkie, kremowe i rozpływające się w ustach. Miałam okazję skosztować ciasta z oryginalnego przepisu i jest równie smaczne.
Składniki na foremkę 24 x 28 cm
herbatniki kakaowe 150 g
mleko do nasączenia 1/3 szklanki
Nutella 5 łyżek około 230-250 g
batonik Kinder Bueno
wiórki czekoladowe
posiekane orzechy laskowe na wierzch ciasta garść
Krem Bueno
mleko w proszku 2 szklanki
mleko 150 ml
masło 40 g
cukier wanilinowy 16 g
orzechy laskowe 100 g
serek mascarpone 250 g
śmietana 30 % 330 ml
cukier puder 2 łyżki
Krem czekoladowy
serek mascarpone 250 g
śmietana 30 % 330 ml
orzechy laskowe 50 g
gorzka czekolada 100 g
Nutella 1-2 łyżki
Przygotowanie
Formę wykładamy podwójną warstwą folii spożywczej. Na dno wykładamy warstwę herbatników i nasączamy je mlekiem. Nutellę podgrzewamy parę sekund w mikrofali, tak aby była płynna i lepiej można było ją rozsmarować na herbatnikach. Na warstwie Nutelli układamy kolejną warstwę herbatników i jak przy pierwszej warstwie nasączamy mlekiem.
W rondlu umieszczamy mleko, masło i cukier wanilinowy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy energicznie, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy masę do wystudzenia. Orzechy laskowe z grubsza siekamy i prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszamy. ( Ja nie usuwałam skórki z orzechów ). Kiedy orzechy wystygną mielimy je w młynku do kawy na piasek/ miazgę. Orzechy dodajemy do kremu z mleka w proszku, mieszamy. Serek mascarpone ubijamy z wcześniej przesianym cukrem pudrem. Następnie dodajemy mocno schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywny krem. Partiami dodajemy do kremu wystudzoną mieszankę z mleka w proszku, stale miksujemy. Krem Bueno wykładamy na warstwę herbatników, wyrównujemy wierzch i chłodzimy ciasta.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy z Nutellą do płynnej konsystencji. Serek mascarpone ubijamy z zimną kremówką na sztywny krem. Dodajemy partiami rozpuszczoną czekoladę, mieszamy energicznie, ale ręcznie za pomocą łopatki. Dodajemy pozostałą ilość zmielonych orzechów, mieszamy. Krem czekoladowy wykładamy na krem Bueno, wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy orzechami, wiórkami czekoladowymi i posiekanym batonikiem Bueno. Ciasto chłodzimy w lodówce przez noc.
Smacznego,
@Paulina
Skomentuj inspiracje: