Torcik serowy

Przepis


Masa :
1,5 kg sera półtłustego
3 jajka
1/3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
1,5 szklanki cukru
250 g masła
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Ciasto:
250 g masła
4 jajka
2 łyżki kakao
szklanka cukru
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
posiekane orzechy włoskie do posypania
polewa mleczna HELIO
Najpierw przygotuj ciasto.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę,dodaj cukier i masło. Posiekaj. Na koniec dodaj jajka i wyrób ciasto. Gotowe ciasto podziel na pół i każdą połówkę owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasto wyjmij z lodówki. Jedną porcję ciasta podziel jeszcze raz na pół. Rozwałkuj i przełóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 200 C. przez ok. 15 minut.
Do pozostałego ciasta dodaj kakao i zagnieć. Podziel na pół i rozwałkuj. Przełóż do blaszek i piecz jak poprzednio.
Blaty odstaw do przestudzenia.
Przygotuj masę serową.
Ser zmiel przez maszynkę. Odstaw na bok.
Do miski wbij jajka i ubij z cukrem. Następnie cały czas miksując dodawaj budynie oraz zmielony ser.
Do garnka przelej mleko i dodaj masło. Podgrzewaj do momentu aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj masę serową. Wymieszaj. Następnie postaw jeszcze raz na kuchence i cały czas mieszając zagotuj. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Gorącą masę masę wykładaj na blaty, zaczynając od ciemnego. Zostawiając wierzch bez masy.
Ciasto obciąż deseczka i odstaw na kilka godzin.
Polewę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i polej nią ciasto. Wierzch posyp orzechami
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤