Metrowiec z dżemem

Przepis


Na ciasto białe:
4 jajka
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
8 łyżek ciepłej wody
8 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu (ekstraktu) waniliowego

Na ciasto ciemne:
4 jajka
1 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
8 łyżek ciepłej wody
8 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Na krem:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
kilka kropli aromatu (ekstraktu) waniliowego
250 g masła

Na polewę czekoladową:
85 g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
kwaśny dżem (np. malonowy lub porzeczkowy)
wiórki kokosowe
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤