Ciasto „serowo - makowa więź” z brzoskwiniami
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/id,35771101…
Przepis
Rewelacyjnie ciasto na kruchym spodzie, w którym puszysty, pachnący wanilią ser idealnie współgra ze słodką, migdałową, z delikatną nutą miodu i pomarańczy masą makową. Do tego orzeźwiające, przełamujące słodkość brzoskwinie zalane galaretką, to musi smakować !
Składniki:
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
80g masła
4 łyżeczki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka kaszy manny
Masa serowa:
500g sera półtłustego (3 razy mielony)
80g masła
120g cukru pudru
3 jajka
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Masa makowa:
200g maku
1/2 szklanka cukru pudru
3 jajka
2 łyżki miodu
100g masła
70g rodzynek
50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
9ml olejku migdałowego
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Wykonanie:
1. Ciasto kruche:
Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić formę o średnicy 26cm wysmarowaną masłem i posypać kaszą manną.
2. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać zmielony ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać.
3. Masa makowa:
Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie zmielić dwukrotnie. Masło roztopić i wlać do maku, dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, miód, cukier puder i żółtka. Wymieszać mikserem, dodać ubite na sztywno białka i wlać aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać.
4. Na spód formy wylepiony ciastem najpierw wyłożyć masę makową(robiąc dwa okręgi z maku), następnie wylać masę serową i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
5. Galaretki rozrobić w 3,5 szklankach wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Następnie wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na około
3 godziny.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: