Ciasto „serowo - makowa więź” z brzoskwiniami

Przepis


Rewelacyjnie ciasto na kruchym spodzie, w którym puszysty, pachnący wanilią ser idealnie współgra ze słodką, migdałową, z delikatną nutą miodu i pomarańczy masą makową. Do tego orzeźwiające, przełamujące słodkość brzoskwinie zalane galaretką, to musi smakować !

Składniki:

Ciasto kruche:

1 szklanka mąki pszennej

80g masła

4 łyżeczki cukru pudru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 żółtko

1 łyżka kaszy manny

Masa serowa:

500g sera półtłustego (3 razy mielony)

80g masła

120g cukru pudru

3 jajka

1 budyń waniliowy

2 łyżeczki cukru wanilinowego

Masa makowa:

200g maku

1/2 szklanka cukru pudru

3 jajka

2 łyżki miodu

100g masła

70g rodzynek

50g skórki pomarańczowej kandyzowanej

9ml olejku migdałowego

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe

Wykonanie:

1. Ciasto kruche:

Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić formę o średnicy 26cm wysmarowaną masłem i posypać kaszą manną.

2. Masa serowa:

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać zmielony ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać.

3. Masa makowa:

Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie zmielić dwukrotnie. Masło roztopić i wlać do maku, dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, miód, cukier puder i żółtka. Wymieszać mikserem, dodać ubite na sztywno białka i wlać aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać.

4. Na spód formy wylepiony ciastem najpierw wyłożyć masę makową(robiąc dwa okręgi z maku), następnie wylać masę serową i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

5. Galaretki rozrobić w 3,5 szklankach wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Następnie wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na około
3 godziny.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤