Strucla z makiem bez drożdży

Przepis


50 g masła
1 szklanka mleka
2 jajka
200 g cukru
750 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Masa makowa Helio
lukier
posypka
Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem. Następnie dodaj masło i cukier wanilinowy, dokładnie połącz.
Do utartego masła dodawaj na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i zagnieć ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj i wyłóż masę makową ,zostawiając ok. 1-2 cm odstępu od brzegu.
Zwiń krótszy bok do środka, następnie dwa dłuższe i zwiń struclę.
Gotowe placki przełóż do keksówek i piecz w 180 C. przez ok. 30-35 minut.
Strucle ostudź. Ostudzone polej lukrem i dowolnie udekoruj.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤