Ciasteczka anielskie oczy

Przepis


Kruche, maślane ciasteczka nadziane gęstą marmoladą wieloowocową oprószone cukrem pudrem. Ciasteczka uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Gwarantuję, że z chęcią sięgniesz po następne.


Składniki na jedną blaszkę

masło 82 % tł. 200 g
cukier puder 100 g
mąka pszenna około 350 g
żółtka z 2 jaj
aromat waniliowy lub migdałowy
szczypta soli
marmolada twarda parę łyżeczek
cukier puder do posypania
Przygotowanie

Zimne masło kroimy w mniejszą kostkę. Mąkę przesiewamy, umieszczamy w misie malaksera wraz z masłem, żółtkami, cukrem, aromatem, solą i miksujemy do połączenia składników na zwartą i elastyczną kulę ciasta. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Końcem drewnianej łyżki okrężnym ruchem robimy wgłębienie. Piekarnika nagrzewamy do temperatury 190 °C. Ciasteczka pieczemy przez 13-15 minut do lekkiego zarumienienia. Studzimy na kratce. Marmoladę podgrzewamy parę sekund w mikrofali, przekładamy do woreczka lub szprycy. Wgłębienia ciasteczka nadziewamy marmoladą, oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤