Piernik z musem gruszkowym

Przepis


Ciasto piernikowe z orzeźwiającym musem z gruszek, połączone z masą śmietanową z dodatkiem mascarpone i nasączone migdałowym likierem z kawową nutą to idealny pomysł na świąteczne „małe, słodkie co nieco”.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

2 jajka

130g masła

130g śmietany 18%

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

3 łyżeczki przyprawy do piernika

3 łyżeczki kakao

1 łyżka miodu

olej

kasza manna

Woda do gotowania gruszek:

5 gruszek

1/2 litra wody

3 łyżki cukru

1/2 laski cynamonu

1 gwiazdka anyżu

sok z połowy cytryny

Masa śmietanowa:

250g mascarpone

200g śmietany 30%

1 łyżeczka żelatyny

6 łyżek mleka

3 łyżki cukru pudru

Poncz:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

30ml likieru amaretto

100ml wrzątku

Mus gruszkowy:

600g gruszki pozbawionej gniazda nasiennego

125ml wody

2 gruszkowe galaretki

Dodatkowo:

100g mlecznej czekolady

3 łyżki mleka

Wykonanie:

1. Woda do gruszek

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zostawić ogonki i przekroić w poziomie na dwie części. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać anyż, cynamon, cukier i zagotować. Do wrzątku dodać połówki gruszek, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyjąć gruszki przełożyć do sitka żeby dokładnie odciekły.

2. Ciasto piernikowe

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych gruszek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

3. Masa śmietanowa

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w mleku. W drugim naczyniu na szybkich obrotach zmiksować mascarpone stopniowo dodając ubitą śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.

4. Mus gruszkowy

Obrane gruszki pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10 minut. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i całość zblendować. Odstawić do lekkiego stężenia.

5. Poncz

Kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać.

6. Do formy przełożyć jeden blat ciasta, nasączyć ponczem, następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać mus gruszkowy i wstawić do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć pozostałą ilość masy śmietanowej, przykryć ciastem, nasączyć ponczem. Na wierzchu polać rozpuszczoną w mleku mleczną czekoladą.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤