Świąteczny torcik makowo – porzeczkowy

Przepis


Idealne ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową i orzeźwiającą porzeczkową nutą smakuje rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem spotkań przy kawie.

Składniki:

Biszkopty makowe:

7 jajek

200g cukru

180g maki pszennej

1/2 szklanki maku

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Masa serowa:

1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym

1 szklanka cukru pudru

200g masła extra

2 łyżki cukru wanilinowego

1/2 szklanka mleka

3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

500ml śmietany 36%

1 łyżeczka żelatyny

3 łyżki mleka

600g gęstego dżemu porzeczkowego

wiórki czekoladowe

kolorowe perełki

Wykonanie:

1. Biszkopt makowy:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 23cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 25-30 minut.

2. Masa serowa:

Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość dokładnie wymieszać, wystudzić. Masło z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami serek waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na trzy równe części.

3. Bita śmietana:

Mikserem ubić śmietanę na sztywno, dalej ubijając dodać cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w mleku (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) , dokładnie wymieszać szpatułką.

4. Składanie tortu:

Do formy przełożyć jeden blat makowy, posmarować 1/3 dżemu, wyłożyć jedną część masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, posmarować dżemem, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem makowym, wyłożyć resztę masy serowej, posmarować resztą dżemu porzeczkowego. Wierzch i boki ciasta obsmarować bitą śmietaną, udekorować wiórkami czekoladowymi i kolorowymi perełkami.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤