Makowiec śnieżny

Przepis


Biszkopt ( 20x30cm blacha)

6 jajek
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać na końcu.Piec ok 30 min w 180st.C.

Masa makowa:

25 dag maku
10 dag cukru
3 białka
2 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
olejek migdałowy
20 dag bakalii ( u mnie rodzynki,płatki migdałowe oraz skórka pomarańczowa)

Mak wsypać do garnka,zalać go gorącą wodą i gotować na małym ogniu ok 15 min. Po tym czasie zdjąć z ognia,odstawić na 20 min. Następnie mak osączyć,dwukrotnie zemleć w maszynce.

Gotowy mak ponownie przełożyć do garnka bądź patelni,dodać białka,miód mleko,cukier olejek migdałowy oraz bakalie - wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając,aż do uzyskania gęstej masy.

Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt i wyrównać.

Masa śmietankowa:

1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać.
Gotową masę śmietankową wyłożyć na zimną masę makową,wyrównać.
Masa orzechowa:

20 dag masła
10 dag cukru pudru
15 dag mielonych orzechów
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
2 łyżki spirytusu

Zagotować mleko i zalać nim zmielone orzechy,wymieszać.
Utrzeć masło z cukrem pudrem,dodać żółtka,przestudzone orzechy i spirytus.
Gotową masę wyłożyć na stężałą już masę śmietankową.

Polewa:

15 dag masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
6 łyżek wody

Wszystkie składniki na polewę podgrzać,cały czas mieszając,aż się zagotują.Gotować polewę na małym ogniu ok 1-2 min.Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 15 min.

Wierzch ciasta polać polewą,posypać wiórkami kokosowymi.udekorować wg uznania.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤