Torcik Gruszkowa finezja

Przepis


Ciasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina.
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
Masa gruszkowa:
2kg dojrzałych gruszek
0,75 l wina białego półsłodkiego
4 galaretki o smaku gruszkowym
1 cukier wanilinowy 30g
1 łyżka żelatyny
Masa z bitej śmietany:
0,5 l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
cynamon
260g rurek waflowych z polewą czekoladową
żółte perełki
kwiatki cukrowe
Poncz:
1łyżka kawy rozpuszczalnej
75ml Amaretto
1/3 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut.
2. Masa gruszkowa:
Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, jedną szklankę wina i doprowadzić do wrzenia. Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia galaretek. Nie gotować !
3. Poncz:
Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać amaretto, wymieszać. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem. Cały obwód obłożyć rurkami z czekoladą, następnie wylać wystudzoną masę gruszkową i wstawić do lodówki na około 30 minut.
4. Masa z bitej śmietany:
Mikserem ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem, przełożyć na masę gruszkową i wyrównać szpatułką z ząbkami.
5. Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować żółtymi perełkami oraz kwiatkami z cukru. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤