Chlebek bananowy z żurawiną i morelami

Przepis


Domowy chlebek bananowy to klasyka amerykańskiej kuchni. W mojej wersji z dojrzewającą w słońcu żurawiną i morelami, bez żadnych konserwantów i polepszaczy. Świetna propozycja dla fanów nowatorskich, domowych wypieków z nutą słodkości.
Składniki:
260g mąki pszennej
2 jajka
100g masła
100g cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
400g bananów
70g suszonej żurawiny
70g suszonych moreli
Wykonanie:
1. Banany obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem.
2. Morele pokroić na mniejsze kawałki.
3. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dodać żółtka i wymieszać.
4. Masło rozpuścić, wystudzić, dodać do bananów i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ubite białka z żółtkami i cukrem oraz posiekane bakalie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy o wymiarach 12cm x 30cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 50-55 minut.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤