Gwiazdkowe migdałowe ciasteczka z nutą cynamonu

Przepis


Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące migdałami i cynamonem domowe ciasteczka to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych.
Składniki:
160g mąki pszennej
100g migdałów
110g masła
60g cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
1 jajko
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
płatki migdałów
1 rozkłócone jajko
olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Migdały zmielić do postaci mączki.
2. Mąkę i mączkę migdałową wymieszać ze sobą, dodać masło, brązowy cukier, jajko, cynamon i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki. Każde ciasteczko lekko posmarować rozkłóconym jajkiem i udekorować płatkami migdałowymi.
4. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15 minut.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤