Sernikowy zawrót głowy

Przepis


Sernik
Składniki

1,2 kg twarogu półtłustego

3 spore łyżki ricotty

2 łyżki serka mascarpone

2 łyżki śmietanki 36%

4 jajka

1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka

skórka otarta z 1 cytryny + wyciśnięty sok

sok z 1/2 pomarańczy

2 łyżki likieru kokosowego

dekoracja (agrest, borówka, suszona róża, lawenda, płatki kokosowe)

Wykonanie

Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując.
Dodajemy cukier puder, likier, sok z pomarańczy, z cytryny i otartą z niej skórkę. Miksujemy.
Do masy dodajemy po łyżce ricottę, mascarpone, śmietankę. Miksujemy chwilę na niskich obrotach.
Masę serową przekładamy do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównujemy wierzch, tak, aby na powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się w trakcie pieczenia bąbelki powietrza.
Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik ok. 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160-165C i pieczemy jeszcze 1h – 1h15min.
Zazwyczaj piekę bez termoobiegu w opcji grzania góra-dół.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Wystudzony umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Ciasto udekorowałam płatkami kokosowymi, lawendą, agrestem, borówkami i suszoną różą.
Sernik jest bardzo delikatny! Smacznego!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤