Rogale Marcińskie

Przepis


Składniki:

ciasto:
około 1 kg mąki tortowej
500 ml letniego mleka
120 g cukru
2 całe jajka
3 żółtka (białka pozostawiamy do smarowania rogali)
100 g roztopionego i przestudzonego masła
300 g zamrożonego masła
40 g drożdży
1 cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki soli
farsz:
500g białego maku
200 g cukru pudru
3 jajka
100 g herbatników
100 g orzechów włoskich
100 g zblanszowanych migdałów (migdały zalewamy wrzacą wodą na ok. 5 minut, cedzimy je i obieramy ze skórki)
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropli aromatu migdałowego
lukier:
1 szklanka cukru pudru
około 3 łyżki gorącej wody
kilka kropel soku z cytryny
dodatkowo do posypania:
posiekane migdały lub orzechy
skórka pomarańczowa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤