Zakręcone drożdżówki z serem

Przepis


Zakręcone drożdżówki z serem

Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe nadziane twarożkiem waniliowym z delikatną, cytrusową nutą. Pyszne śniadanie lub podwieczorek zadowoli nie jednego łasucha. Wbrew pozorom bułeczki są łatwe w przygotowaniu, dlatego zachęcam korzystając z wolnej chwili do zrobienia domowych drożdżówek.


Składniki na 12-14 drożdżówek

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 2 szklanki
ciepłe mleko 150 ml
drożdże piekarskie 25 g
cukier 2 łyżki
masło 50 g
żółtka z 3 jaj
cukier wanilinowy 15 g
szczypta soli
Masa serowa

ser twarogowy 400 g
jajko
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy
aromat waniliowy
Lukier

cukier puder 1 szklanka
woda lub sok z cytrusów 2-3 łyżki
skórka z pomarańczy
*Szklanka o pojemności 270 ml

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, studzimy. Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dwiema łyżkami mąki i cukru. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę z solą przesiewamy do misy robota kuchennego. Następnie dodajemy gotowy zaczyn, żółtka, masło i wyrabiamy parę minut za pomocą haka do ciast drożdżowych. Szklaną misę smarujemy olejem i przekładamy kulę ciasta. Odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 40-60 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką.
W tym czasie twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier, cukier wanilinowy i aromat. Masę serową miksujemy blenderem lub ser przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 50 x 35 cm. Wykładamy masę serową i równomiernie smarujemy po całości ciasta. Następnie dolny bok ciasta zakładamy do środka, a górny na niego. Ciasto kroimy na 12 lub 14 części, każdy kawałek skręcamy na raz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem w dół, zachowując odstęp. Bułeczki smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 °C i pieczemy przez 20-30 minut na rumiany kolor.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy wodę i mieszamy. Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Ciepłe bułeczki lukrujemy.
Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤